Kirkens SOS


Kirkens SOS er vår forlengede diakonale arm, og her er interessant lesestoff. 

«Vi bryr oss – og trenger deg»  

 

Vi skulle vel egentlig ønske at vi ikke var til! 

At ingen hadde bruk for oss … At rammebetingelsene var gode nok for alle mennesker i alle faser av livet. I glede og sorg.

I alle familier og i alle nabolag. I alle oppganger, og alle nedganger.

 

Vi skulle ønske at alle kjente på at det var noen der som alltid hadde tid. Som hadde døren på gløtt, med nybakte boller, varm kakao, tente stearinlys og varme i heimen. Og ikke minst: To lyttende ører og et bankende hjerte

 

Men vi vet og har erfart gjennom snart 40 år her på Agder, at hverdagen for veldig mange ikke er rosenrød, ikke rosa, ikke rødgrønn, ei heller blå…

Men heller grå eller svart som natta. Og når natta er på det mørkeste, da hender det at det kommer sigende; de tunge tankene, de vonde følelsene. De smyger seg inn. Kalde og tunge, drivende som havdisen. 

 

Og da blir ensomheten uutholdelig å bære. Skammen slår sprekker og du revner i livsmargen. Smerten jager gjennom kropp og sinn. Gulvet forsvinner under deg. Og himmelen over deg slår deg i hodet. Du mister grepet om ditt eget liv. Et voldsomt skrik! Eller et stille sukk… Er det i det hele tatt verdt det … ?

 

Du griper en vennlig sjanse. Og møter en stemme i natten: «Hallo … Du er nå kommet til Kirkens SOS. Trenger du noen å prate med? Vi er her om du trenger oss! Vi er her. Alltid!»

 

Det er godt å bli sett – og det er godt å bli verdsatt. Det er godt når noen bryr seg!

 

Høyre på Agder deler hvert år ut prisen «Høyre bryr seg». Det velges saker eller et godt arbeid som Høyre gjerne vil gjøre oppmerksom på, sette pris på og støtte. Prisen gikk i år til Kirkens SOS på Agder! Statsminister Erna Solberg og fylkesleder i Vest Agder, Harald Furre, delte 6.februar ut prisen til styreleder Steinar Nørstebø og daglig leder Asle Eivind Bjorvatn. 

 

Denne prisen går derfor til alle de 85 menneskene som er Kirkens SOS’ bakkemannskap. Disse er med i en «lands-turnus» sammen med 1000 andre frivillige i Norge, og til sammen sitter de hver dag, hver time, 24/7 – 365 dager i året klare på vakt for å ta imot nye henvendelser. Det er de som gjør jobben og det er de som fortjener prisen!

 

Kirkens SOS er landets største krisetelefontjeneste. I fjor svarte vi på over 200.000 henvendelser, enten på telefon eller på nett. Det er 547 henvendelser hver dag! Et utrolig tall! 

Våre frivillige vet hvor hårfin balansen er mellom lykke og smerte, glede og sorg. De vet at det i dag er de som er ressurser, men at det fort kan snu, og at de kan sitte i andre enden av røret om bare kort tid. For de som kontakter oss er som deg og meg. Ingen av oss har en garanti for hvordan livet skal bli, eller hva som skjuler seg bak neste sving.

 

Våre frivillige vet dette, og møter derfor alle med respekt, ydmykhet, raushet, åpenhet og varme. De er ikke nødvendigvis fagarbeidere, men de er dyktige medmennesker som har gått gjennom et solid innføringskurs, blitt trent opp til, og skolert til å møte alle typer utfordringer, alle typer mennesker, i alle livets faser. De skal se, støtte og styrke.

 

Derfor var det så flott at også det politiske miljøet, representert ved Høyre, på sitt fylkesårsmøte overrakte en pris til Kirkens SOS. I tillegg til en raus gavesjekk på kr 10.000,- er vi i Kirkens SOS veldig takknemlig for at vi er blitt lagt merke til, og for at noen verdsetter det arbeidet som vi har lagt ned i snart 40 år. Vi har tålt å stå i møte med alle de som strever. Med smått og stort. Med liv og død …

 

Kirkens SOS eies av alle menigheter og flere organisasjoner på Agder. Vi er kirkens forlengende diakonale arm. Vi tror at det finnes flere i vår kirke som «bryr seg», og at det finnes en eller flere i hver menighet som har evnen, tiden og lysten til å gå inn i denne tjenesten. Og vi har satt oss et vågalt mål om at vi i løpet av få år skal øke antall frivillige med over 40 personer! Det bør være mulig med tanke på at vi har over 60 menigheter i representantskapet! Blir du med?

 

Vi skulle så gjerne hatt flere med på laget! Vi har nye innføringskurs hvert år i Arendal eller Kristiansand. Ta kontakt med oss for mer informasjon. Ring oss på 38 12 74 60 eller send mail til agder@kirkens-sos.no

 

 

Tilbake